Met de vijfde plek in de sprintrace van zaterdag, maar wel met een opgeblazen blok in de Goldrace van zondag mogen zijspancoureur Kees Endeveld (Grolloo) en bakkenist Jeroen Remmé (Ens) toch met opgeheven hoofd het circuit van Grobnik in Kroatië verlaten.

20 Endeveld Remme 25 Sattler Neubert Foto Mark Walters

Foto Mark Walters

Het Team Drugsadvies Sidecarshop presteerde dit weekend prima op het bloedhete asfalt, dat voor veel coureurs grote problemen met zich meebracht. Ondanks het prima presteren moesten Endeveld en Remmé wel ervaren dat ze zakten naar de zevende plek in de tussenstand van het WK. Toch blijft het tweetal beste Nederlanders in het WK zijspannen.

De gevoelens zijn gemengd, hoewel de vijfde plaats in de race van zaterdag het beste resultaat in de WK-cyclus van 2019 tot nu toe was. Natuurlijk was er enorme tevredenheid over de vijfde plek, maar de domper van een vastloper bleef na de race nog wel even hangen bij het tweetal.

In de trainingen en kwalificaties ging het naar wens. “Ik ben bijzonder tevreden over de rondetijden die ik neerzette”, aldus Endeveld, die zag dat de kloof met de subtop kleiner wordt. “Tijdens de trainingen en kwalificaties hebben we veel rijtijd gehad en daardoor konden we een aantal belangrijke zaken uitproberen. Dat leverde in ieder geval zoveel verbetering op, dat ik zie dat het gat met de subtop in de zijspanklasse kleiner wordt.”

In de sprintrace van zaterdag kwam dat tot uiting. Team Drugsadvies Sidecarshop bleef in de eerste ronden redelijk goed in de buurt van de (sub)top en het team wist de kloof met de achter hen rijdende combinaties vlot groter te maken. “Dat gaf een goed gevoel, maar het hield wel in dat de race redelijk saai was”, liet Endeveld na afloop weten. Uiteindelijk stuurden Endeveld en passagier Remmé de machine naar de vijfde plek. Die klassering werd mede bereikt omdat er enkele snellere combinaties de machine niet heel konden houden in de warmte en, daardoor, zware omstandigheden. Tot en met die race, hield de motor van Endeveld zich wel prima.

20 Endeveld Remme 41 Wyssen Hofer

Foto Mark Walters

Dat beeld leek zich door te zetten in de Goldrace van zondagmiddag. Lange tijd lag het tweetal zevende en met de laatste ronde voor de boeg leek er een prachtig weekendresultaat in de maak.

Echter, het pakte slecht uit. In de laatste van achttien ronden blies de motor zich op en was het voorbij. “We hebben de zaak nagekeken en gebleken is dat wij tijdens de race geleidelijk kleine beetjes olie verloren, zonder het te merken. Tegen het eind van de race was het carter leeg en liep de machine vast. Enorm balen”, verzuchtte Endeveld na afloop. “Vooral vanwege de strijd in het kampioenschap had ik dit weekend grote stappen kunnen zetten. Maar het is niet anders.”

Toch ziet Kees Endeveld wel in dat hij zijn machine in de loop van het seizoen prima betrouwbaar heeft weten te houden. Daardoor kon hij in de afgelopen maanden veel punten scoren en voor de tussenstand van het WK goede zaken doen en zijn positie als beste Nederlander handhaven.

20 Endeveld Remme Foto Mark Walters

Foto Mark Walters